Čokoládová revoluce: Ajala si podmanila Brno
Ajala znamená v mayštině probuzení a přesně takový pocit chceme zákazníkům skrze naše čokolády předat. Aby je už první kousek překvapil, probudil jejich smysly i touhu po dalším poznávání.
Myšlenka založit Ajalu se zrodila před jedenácti lety poté, co náš zakladatel Filip ochutnal pravou mayskou čokoládu dovezenou kamarádem z Guatemaly. Její chuť pro něj byla velkým překvapením, protože se hodně lišila od toho, co měl s čokoládou do té doby spojené. Začal se o její výrobu zajímat a zjistil, že podobně kvalitní a autentickou čokoládu není jednoduché v rámci Česka, ale ani Evropy sehnat.
Takovou, která má čisté složení, je vyrobená přímo z kakaových bobů s jasným původem a odráží se v ní jejich autentická chuť. A tak se to v roce 2014 rozhodl změnit a v Brně založil čokoládovou manufakturu.
Kakaové boby nakupujeme přes malého importéra přímo od farmářů či fermentačních stanic, které si pečlivě vybíráme. Víme tak přesně, odkud naše boby pochází, a máme jistotu, že je o kakaovníky perfektně postaráno. Za boby platíme férové ceny, díky kterým mohou farmáři výrazně zlepšit kvalitu svého života a mají motivaci se v oblasti pěstování kakaa vzdělávat a zlepšovat.
Ajala v sobě spojuje dvě tradice: indiánskou, tedy tradici původního zpracování kakaa, a domácí tradici výroby čokolády. Moc lidí o tom neví, ale Československo patřilo za první republiky k největším zpracovatelům kakaových bobů na světě. Právě skrze obaly chceme na tuto zlatou éru odkázat. Jejich vzory jsou inspirované prvorepublikovými motivy z vnitřních přebalů knih a tapet. Tištěny jsou metodou sítotisku a jejich návrhy pro nás vytváří restaurátor a grafický designér Ondra Zatloukal.
Naše nabídka
Naše nabídka čítá téměř 40 druhů čokolád. Převládají tmavé tabulky, doplňují je však i jemné mléčné varianty a plněná Staročeská čokoláda. Ta vznikla jako reakce na trend dubajských čokolád – s cílem ukázat, že za tím nejlepším není vždy nutné cestovat daleko. Skvělé suroviny máme totiž i u nás doma.
Zákazníci u nás rovněž najdou oříšky i ovoce v čokoládě, například pravé baby banánky v čokoládě, které jsou velmi oblíbené. Dále u nás mohou pořídit také Elixír – prášek na přípravu horké čokolády, čokoládovo-oříškové krémy nebo samotné kakaové boby.
Obchod
Ačkoliv jsme se ve světě čokolády pohybovali už dekádu, vlastní prodejna nám chyběla. To se změnilo minulý rok, kdy jsme si k 10. výročí vlastní showroom s prodejnou v centru Brna nadělili.
O vzhled prostoru se postaralo architektonické studio JUNG architekti. K novému showroomu Ajala Chocolate přistoupili jako k architektonickému vyjádření čokoládového rituálu, kde prostor podporuje smyslový zážitek i funkci. Interiér se vyznačuje minimalistickými liniemi a přirozenou pískovou barvou, která vytváří jemné a zároveň klidné prostředí – ideální pozadí pro pestré obaly čokolád.
V showroomu najdou zákazníci vše z naší nabídky a čas od času také produkty, které běžně na e-shopu nenabízíme (např. sušenky, buchty apod.). Každý den máme pro zákazníky nachystanou ochutnávku čokolád, ale i oříšků či ovoce v čokoládě. Přes léto nabízíme točenou zmrzlinu z naší čokolády. Tu si mohou zákazníci posypat třeba griliášem, kakaovými nibsy nebo si na ni přidat šlehačku.
Náš showroom ale není jen obchodem. Je také místem pro zábavu, setkávání a vzdělávání se. Pravideně proto pořádáme různé pop-upy a také vedené degustace. Na těch se návštěvníci naučí čokoládu správně degustovat, dozví se spoustu zajímavostí o její historii, procesu výroby metodou bean to bar (od bobu po tabulku) i o původu kakaových bobů. A samozřejmě ochutnávají různé tabulky.
Převzato z časopisu Food&Drink (7/25).