Z farmy na stůl: kam pro domácí produkci?
Farma Ráječek: mistři v pěstování salátů
Rodinná Farma Ráječek začala psát svůj příběh už v roce 2001, kdy se rozhodla specializovat na pěstování salátů. A dnes je největším pěstitelem salátu na Moravě. Není to ale žádné „obyčejné“ hospodaření, farma využívá nejmodernější technologie. Traktory s autopilotem, GPS navigace s přesností na centimetry, robotická plečka, která dokáže nahradit herbicidy.
Salát tu roste šetrně, s ohledem na přírodu, a půda dostává zpět to, co jí farma vezme. Kromě salátů najdete v jejich nabídce také rajčata pěstovaná hydroponicky ve fóliovníku. Díky tomuto způsobu farma šetří až 80 procent vody oproti klasickému pěstování, využívá biologickou ochranu a o opylování se starají čmeláci. Výsledek? Čerstvá, chutná a lokální zelenina, kterou můžete koupit přímo na farmě nebo ochutnat v jejich Bistru Vysílač.
Sady Starý Lískovec: poctivé ovoce a mošty bez kompromisů
Naopak v Sadech Starý Lískovec se už po generace věnují pěstování ovoce. Jablka, hrušky, švestky, broskve nebo meruňky, to vše tu vzniká s respektem k přírodě a zásadám udržitelného zemědělství.
Velkým lákadlem je i místní moštárna. Mošty se lisují výhradně z vlastního ovoce, a to několikrát týdně, takže jsou vždy čerstvé. Bez přidaného cukru, barviv nebo konzervantů, jen 100procentní šťáva. Koupit si můžete mošt čerstvý nebo pasterovaný, který vydrží déle.
Ekofarma Člupy: když se život změní v hospodaření
Příběh Ekofarmy Člupy začal v roce 2012, kdy se její zakladatelé vrátili z cest po Novém Zélandu a Austrálii. Z městského života skočili rovnou do ekologického zemědělství. Dnes pečují o 60 ovcí, několik krav plemene Jersey a stovku jehňat a kůzlat ročně. Z jejich mléka vznikají poctivé, ručně vyráběné sýry a další mléčné výrobky v biokvalitě.
Na farmě se ale nezastavuje jen u zvířat. Mají ovocné sady bez chemického ošetření, každoročně sází nové stromy a starají se o 20 hektarů chráněných stepních trávníků, kde kvetou stovky chráněných rostlin a hnízdí vzácní ptáci. Ekofarma Člupy je tak příkladem toho, že farmaření může být nejen o produkci potravin, ale i o ochraně krajiny a biodiverzity.
Houbio: exotické houby přímo v Brně
Pokud toužíte po něčem netradičním, navštivte Houbio, brněnskou farmu, která pěstuje exotické houby přímo ve městě. Díky recyklaci slámy a pilin vytváří substrát, ze kterého rostou čerstvé bio houby, dostupné po celý rok.
Houbio pěstuje devět druhů hub, od hlívy po shiitake, a chystá i další exotické druhy. Jejich systém předplatného zajistí, že se houby pěstují přesně podle poptávky, a tak nevzniká zbytečný přebytek. Substrát po použití slouží jako přírodní hnojivo. To vše dělá z Houbio nejen farmu, ale i příklad cirkulární ekonomiky v praxi.
Najděte si svého farmáře na Staré radnici
Chcete všechny tyto farmáře poznat osobně? Pak si v kalendáři zakroužkujte čtvrtek 18. září a vydejte se na nádvoří brněnské Staré radnice.
Akce „Najdi svého farmáře“ nabídne odpoledne plné ochutnávek, nákupu lokálních dobrot, farmářských příběhů a inspirativních přednášek. Děti se mohou těšit na šifrovací hru a dospělí na anketu o lokální produkci, a to s možností vyhrát balíček plný výrobků od místních zemědělců.
Na stáncích se představí 14 farmářů z regionu, mezi nimi i Farma Člupy, Sady Starý Lískovec nebo třeba Sociální podnik Jasan, který dává práci lidem s hendikepem. Program doplní diskuse o komunitních zahradách, sdílených prodejnách a roli regionálních značek potravin.
Brno tak pokračuje v podpoře lokálních producentů a vy máte možnost poznat tváře, které stojí za vaší oblíbenou zeleninou, sýry, ovocem nebo houbami. Přijďte a najděte si svého farmáře!