Burčáková sezóna začíná! Co je burčák a proč se na něj v Brně těšíme každý rok?
Co je to burčák?
Burčák je mladé částečně zkvašené moštové víno, které se vyrábí z hroznů révy vinné. Technicky vzato se jedná o produkt počáteční fáze kvašení. Má sladkou chuť, jemně perlí a obsahuje proměnlivé množství alkoholu (většinou mezi 4 až 6 procenty).
Je to nápoj živý. Doslova. Kvašení probíhá i ve chvíli, kdy už máte burčák nalitý ve sklenici. To je také důvod, proč se nikdy neprodává v uzavřených lahvích, tlak by mohl láhev roztrhnout.
Kdy začíná burčáková sezóna?
Oficiálně je možné prodávat burčák od srpna, ale skutečný vrchol sezóny nastává v září, tedy v době vinobraní, kdy jsou hrozny nejčerstvější a burčák chutná nejlépe. Krátká trvanlivost a proměnlivost chuti dělají z burčáku sezónní záležitost, na kterou se lidé těší celý rok. Čím čerstvější, tím lepší. Proto je nejlepší pít burčák přímo tam, kde vzniká, nebo alespoň z blízkých vinařství.
Jak poznat kvalitní burčák?
Barva – měla by být světle žlutá až zlatavá, lehce zakalená (kvůli přítomnosti kvasinek)
Chuť – sladká, ovocná, bez cizích pachutí nebo přílišné kyselosti
Vůně – svěží, hroznová, žádné sirupové nebo octové tóny
Původ – pravý burčák smí být vyroben pouze z českých hroznů
Slavnosti burčáku
V Hustopečích, srdci moravského vinařství, se chystá jedna z nejbarevnějších a nejzábavnějších událostí roku – Burčákové slavnosti 2025. V pátek 3. a v sobotu 4. října se město promění v živoucí oslavu burčáku, folkloru, historie i humoru.
Centrem dění bude tradičně Dukelské náměstí, odkud se slavnosti rozléhají do celého historického jádra města. Páteční program zahájí v 17 hodin fanfáry a slavnostní otevření mázhausů – typických kamenných průjezdů, které se na dva dny promění v malá vinařská zákoutí. Návštěvníci mohou během tzv. putování po mázhausech ochutnat burčák od různých vinařů, sbírat razítka do tematické brožurky a zúčastnit se soutěže o ceny. Burčák tu teče proudem, a přestože se jedná o slavnost vína, atmosféra je především hravá a přátelská.
Kromě burčáku a vína na vás čeká také bohatý kulturní program. Po oba dny bude na několika místech znít živá hudba, od cimbálových kapel přes dechovky až po večerní koncerty a ohňovou show. V sobotu dopoledne se otevře středověký jarmark s řemeslnými výrobky, tradičními dobrotami a folklorním vystoupením. Děti se zabaví v šapitó s divadlem a soutěžemi, dospělí si mohou vyzkoušet třeba válení vinařských beček v ulici Na Hradbách. Burčáková sezóna tu jede v plném proudu.
Tipy na závěr
1) Burčák nikdy neskladujte dlouho
2) Pijte ho co nejčerstvější
3) Pozor na množství
4) Sladká chuť může klamat, alkohol působí pozvolna
5) Dopřejte si skleničku jako symbol končícího léta a začínajícího vinobraní
Kam vyrazit na burčák
Na České, Kobližné, Františkánské a Moravském náměstí najdete stánek Vinařství Michna z Čejkovic. Za litr burčáku tu zaplatíte 120 korun plus deset korun příplatek za plastovou láhev.
Vinotéka Jiráskova nabízí chlazený burčák z odrůdy Soreli. S jemným obsahem alkoholu kolem 3 % a cenou 119 korun za litr jde o osvěžující volbu nejen na teplé podzimní dny. První letošní burčák už dorazil také do Vinotéky U Tří knížat. Znovu jde o burčák z odrůdy Solaris, který připravil vinařství Baraque.
Klášterní vinárna, kde zákazníci mohou ochutnat burčák z odrůdy Veltlínské červené rané, známé mezi vinaři jako Večerka. Tuto specialitu dodává vinařství Ritter z Novosedel.
Tak co, už se vám sbíhají sliny? Burčáková sezóna je v plném proudu, vyrazte do města, na trhy nebo do vinoték a ochutnejte letošní úrodu. Ať vám chutná!