Jaro chutná jako chřest: Sezónní zelenina, která si zaslouží vaši pozornost

Anna Sochorová26. května 2025
Jaro chutná jako chřest: Sezónní zelenina, která si zaslouží vaši pozornost
Jaro chutná jako chřest: Sezónní zelenina, která si zaslouží vaši pozornostZdroj: Pexels.com
Na jaře se na naše stoly vrací jedna z nejoblíbenějších a nejzdravějších sezonních surovin. Řeč je o chřestu. Tato delikatesa není jen gurmánským potěšením, ale také výživovou bombou s celou řadou benefitů pro zdraví.

Sezóna chřestu

Chřestová sezóna je poměrně krátká, začíná zpravidla v polovině dubna a končí nejpozději na svatého Jana (24. června). V tomto období je chřest nejčerstvější, nejchutnější a plný živin. Můžete jej najít čerstvý na trzích, ve farmářských bedýnkách nebo jako sezonní specialitu v bistrech a restauracích po celém Brně. A že je z čeho vybírat. 

Jaké můžete ochutnat druhy

V závislosti na pěstování jsou hned tři druhy. Jde o bílý, fialový a zelený. Bílý chřest získá svoji barvu pěstováním bez světla. Je jemný a má silnější slupku, která se musí před přípravou oloupat. Zelený je výrazný s jemnou slupkou. Fialový je méně známý, jemně nasládlý a ideální do salátů.

Proč ho vyzkoušet?

Chřest je potravina, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i tělo. Mezi benefity patří nízký obsah kalorií a nízká hladina cukrů, což z něj dělá ideální surovinu pro lehké pokrmy. Je plný vlákniny, takže vás zasytí na delší dobu a podpoří trávení. Obsahuje také vitaminy B, C, E, K, beta-karoten či kyselinu listovou. Najdete v něm hořčík a železo. Protože působí močopudně, tak může mít i pozitivní vliv na funkci ledvin a močových cest, protože pomáhá zbavit tělo přebytečné vody. Je také vhodný pro těhotné, a to díky vysokému obsahu kyseliny listové. Je to ideální surovina, když chcete vařit lehce, zdravě, a hlavně bez zbytečné zátěže pro organismus.

Kam za chřestem v Brně?

Pokud si chřest nechcete připravovat doma, není nic snazšího než vyrazit na lokální chřestové menu. Brněnské podniky jako MANYA nebo Bango zařazují sezonní chřest do jarních jídelníčků a vytvářejí z nich dokonalé pokrmy s netradičním twistem. Ve známé brněnské čokoládovně Minach zase nabízejí sezónní speciál, chřestovou zmrzlinu s karamelizovaným prosciuttem – určitě na ni v následujících dnech vyražte. Narazit můžete i na degustační večery a akce zaměřené přímo na tuto zeleninu.

MANYA si pro vás na menu připravila chřestovou specialitu
MANYA si pro vás na menu připravila chřestovou specialituZdroj: MANYA

Lokální skvost: Asparagus Moravia

Za čerstvým a šetrně pěstovaným chřestem nemusíte cestovat daleko. V Hraběticích na Znojemsku působí rodinná firma Asparagus Moravia, která už osmou sezónu pěstuje zelený chřest v Chráněné krajinné oblasti podél řeky Dyje. Bez použití pesticidů a umělých hnojiv zde vzniká chřest s přirozenou chutí, který si získal srdce nejen místních gurmánů. Pokud nemáte čas na to vyjet z Brna, tak ho najdete i na Zelném trhu, kde chřest z Hrabětic prodávají od 7 hodin po-pá.

Tipy na domácí přípravu

Základní pravidlo? Nepřevařit. Zelený chřest stačí jen lehce spařit. Pak ho můžete třeba orestovat nebo ugrilovat. Doporučujeme přidat trochu olivového oleje a parmezán. Skvěle se hodí i do slaných koláčů či do risotta. Bílý chřest si zase říká o jemné omáčky. Zkuste si uvařit třeba holandskou nebo máslovou.

Rady na závěr

Při výběru se zaměřte na jeho čerstvost. Pokud svazek chřestu dokážete jednoduše ohýbat, tak už nemusí být dostatečně čerstvý. Čerstvý chřest poznáte tak, že je ve svazku křehký a po naříznutí z něj vytéká míza. 

Nejlepší je, když ho sníte hned po zakoupení nebo ho skladujete pouze krátkodobě, a to v lednici pod vlhkou utěrkou. Ta zabrání jeho vysychání. Chřest je víc než jen příloha. Je to jaro na talíři. Využijte krátké sezóny naplno, ať už vyrazíte do restaurace, nebo si ho připravíte doma, chřest vás odmění svou chutí i účinky na zdraví. Tak neváhejte a vyrazte pro svůj vlastní svazek. Jednoduchý recept, který zvládne úplně každý. Stačí vám jenom deset minut a pár surovin. Jde o ideální lehkou večeři nebo přílohu. 

Chřest je víc než jen příloha. Je to jaro na talíři.
quotequote

Restovaný zelený chřest s parmezánem a citronem

Restovaný zelený chřest s parmezánem a citronem
Restovaný zelený chřest s parmezánem a citronemZdroj: Pexels.com

Ingredience (pro 2 osoby):

• 1 svazek zeleného chřestu

• 1 lžíce olivového oleje

• Šťáva z ½ citronu

• 2 lžíce nastrouhaného parmezánu

• Sůl, pepř podle chuti

• Navíc: nasekané mandle nebo vajíčko natvrdo jako topping

Postup:

1. Omyjte a odkrojte dřevnaté konce chřestu (cca 1–2 cm ze spodní části).

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte chřest a restujte asi 5–6 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.

3. Osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a pečlivě promíchejte.

4. Odstavte ze sporáku, posypejte parmezánem a případně přidejte další topping podle chuti.

Tip: Podávejte s čerstvým chlebem, nebo jako součást salátu. Hodí se k suchému bílému vínu.