Legendární brněnské pivnice. Kam chodil na pivo Janáček?
Než začneme, je třeba zdůraznit, že pivo není odpověď. Pivo je otázka. A odpověď je ano. Teď, když jsme na stejné vlně, se můžeme vydat do tradičních brněnských výčepů!
Janáček rád zašel na plzeňské
Rudolfsgasse, jak se před rokem 1918 jmenovala Česká, byla již za dob Rakouska-Uherska oblíbeným korzem brněnských Čechů plným hostinců, kaváren a obchodů. V domě U Zlatého koníčka vznikla v roce 1870 hospoda U Jonáků, kam na plzeňské rád zavítal i Leoš Janáček. V roce 1910 podnik převzal Jaroslav Stopka a začala se psát dosud trvající historie Stopkovy plzeňské pivnice. Ikonickou secesní výzdobu na průčelí domu v roce 1919 vytvořil malíř Láďa Novák, jehož práci obdivují i hosté známého pražského hostince U Fleků. Ačkoli budova prošla několika rekonstrukcemi, za tradiční atmosférou a dobře načepovanou plzní sem můžete zajít dodnes.
Logáro s novým výčepem
Jedna z nejstarších pivnic, které můžete v Brně navštívit. Její tradice sahá až do předminulého století (založeno 1890!), kdy se v podniku na Veveří setkávaly všechny vrstvy obyvatelstva. A tato otevřená atmosféra žije U Průmyslovky dodnes. V minulém roce tu navíc předělali bar a výčep, takže plzeň, radegast a hauskrecht tu z výčepních kohoutů proudí ještě v lepší formě než dříve. V horní části velkorysého prostoru Logára, jak se hospodě navštěvované studenty z průmky podle logaritmického pravítka lidově říká, si můžete zahrát stolní fotbálek. Probíhají tu také různé bazárky a další akce. Nebo tu jen poseďte u piva, nakládaného hermoše, utopence či domácí vepřovky.
S výhledem na Petrov
Tradice hospody U Emila, z níž se otevírá výhled na Petrov, sahá až do dob, kdy katedrála ještě neměla věže. O historii hostince se dočtete následující: V roce 1903 byla dokončena přestavba malého domku na Vávrově (nyní Hybešově) ulici s vyhlášenou vinárnou „U hladilů” na tříposchoďový měšťanský dům s vinárnou a hostincem, jejichž majitelem byl pan Johann Hladil s manželkou – mj. vyhledávanou a vynikající kuchařkou. Domácká kuchyně, které vládla paní hostinská Hladilová, byla kromě oblíbených značek vín, které pan Johann osobně dovážel od nejznámějších vinařů z jížní Moravy, byla dalším lákadlem tehdy zájezdního hostince. Současná Restaurace „U Emila” je pojmenována podle syna majitelů hostince, který ač vyučen číšníkem rodinou tradici porušil a stal se architektem. Nicméně byl po dlouhou dobu dobrým duchem a ochráncem tohoto objektu. Kromě dobrého jídla tu ochutnáte několik druhů piva včetně malých pivovarů.
Čestné zmínky
Více než stoletou tradici má také hospoda U Zlaté konve na Údolní, která nedávno dostala nový kabát, a zajdete sem na starobrno nebo sportovní přenosy. Do Pivnice U Čápa na Obilňáku se chodilo již za minulého režimu, díky blízkosti porodnice tu navíc odnepaměti tatínci zapíjí nově narozené potomky. Zpátky je i štamgastská restaurace Na Anenské, které ovšem nikdo neřekl jinak než U Kuby, hospodská legenda Starého Brno. Po intermezzu v podobě indické restaurace se do prostor staré putyky v loňském roce vrátilo pivo. Hospodu si vzali do parády lidé z Pivo & Syn, oblíbeného výčepu na Veveří, takže starobrno, které se tu kdysi točilo, nahradila plzeň na hladinku. K tomu nějaké pivní jednohubky, abyste si nenalili do hlavy deset kousků úplně na lačno.
U štamgálů
Teď se podíváme na trochu jiný druh tradice – nikoli hospody s historií sahající přes staletí, ale spíše podniky, které si stále drží štamgastskou atmosféru. Nic naplat, knajpy klasického střihu totiž v Brně ubývají. Místa, kde posedíte u dobrého piva za rozumný peníz a sestava štamgastů u vedlejšího stolu se mění pramálo, pokud vůbec, nahrazují pivnice uhlazenějšího druhu. Přesto však příjemné podniky, které si na nic nehrají, stále existují. Do hospody U Zlaté hrušky (na snímku) na Tvrdého nebo U Kořínků v Žabovřeskách si zajděte na starobrno, pokud vaše srdce touží po poutníkovi, zamiřte do legendární pivnice U Poutníka v centru nebo Na Boženku v Králově Poli (či ke zmíněné „Hrušce“). Procházíte-li Starým Brnem, pěkně po staru je to Na Oltecu nebo U všech svatých. Téměř v každé části města nějakou tu hospodskou „baštu normálnosti“ najdete, chce to ale chvilku pátrání.
BONUS: Výčepy, které odvál čas
Legenda mezi hostinci
Podle dohledatelných zdrojů nejstarší hospoda v Brně, kterou dodnes připomíná plastika Milana Klvani na budově banky mezi ulicemi Křížová a Křídlovická. Hostinec U Modrého lva, o němž existuje první písemná zmínka z roku 1243, sloužil kupcům a formanům k nabrání sil po namáhavém brodění řeky Svratky. Obliba podniku rostla i po postavení dřevěného, tzv. Dlouhého, mostu přes řeku Svratku, který byl roku 1372 nahrazen mostem kamenným. Zájezdní hostinec U Modrého lva přečkal středověk, první světovou válku, vznik velkého Brna… a nakonec byl kvůli nevyhovujícímu stavu a novým, pohodlnějším možnostem ubytování stržen roku 1934.
Na České se potkáváme, protože…
Původně vyhlášená pivnice U Zlaté Prahy, kde se v druhé polovině 19. století scházeli brněnští herci, spisovatelé a žurnalisté. Za první republiky oblíbený štamgastský podnik U Polenků známý svou skvělou kuchyní. Od 70. let pak hojně navštěvovaná hospoda U Formana. „Na výbornou plzeň sem chodívaly celé zástupy bohémů, dělníků, umělců, ale i různých postaviček… Namátkou uveďme exhibicionistického básníka s přezdívkou Homér nebo bábu Cilku, která se nevybíravými výrazy dožadovala vašeho piva, protože na své neměla,” popisuje Karel Altman, autor knihy Krčemné Brno. Nyní v budově u hodin na České najdete rychlé občerstvení Burger King.