Nový Gourmet je na světě. Provází nejlepší gastronomií v Brně a na jižní Moravě

TIC Brno23. října 2025
Nový Gourmet je na světě. Provází nejlepší gastronomií v Brně a na jižní Moravě
Nový Gourmet je na světě. Provází nejlepší gastronomií v Brně a na jižní MoravěZdroj: Marek Musil
Slavnostní vyhlášení nového ročníku Gourmet přineslo 17. října přehled toho nejlepšího, co lze jíst a pít v moravské metropoli i napříč Jihomoravským krajem. Brožura Gourmet Brno spatřila světlo světa podeváté, Gourmet Jižní Morava se vydává posedmé. Letos se do průvodců zařadilo 67 podniků v Brně a 58 podniků v regionu jižní Morava.

Anonymní inspektoři: Jak vzniká špičkový výběr

Brožury Gourmet Brno (letos deváté vydání) a Gourmet Jižní Morava (sedmé vydání) představují pečlivě kurátorovaný výběr podniků, které prošly anonymním hodnocením odborníků. Tyto "inspekce" probíhají na základě nominací od gastro-nadšenců, odborníků i široké veřejnosti.

Brno je gastronomickou mekkou.
quotequote

Jak potvrzuje ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková, která zdůrazňuje rostoucí sílu značky: „Brno je gastronomickou mekkou a průvodce Gourmet Brno může být vodítkem, jak zamířit za tím nejlepším, co tohle město nabízí.“ Do užších výběrů se letos dostalo 67 brněnských podniků a 58 provozů v regionu Jižní Moravy.

Hodnocená místa jsou rozdělená do kategorií restaurace, bistra, kavárny, cukrárny, bary, pivovary a vinárny. Díky nezávislému výběru máte jistotu, že dostanete jen ty prověřené tipy, kde se snoubí poctivá práce, výborná kuchyně a jedinečná atmosféra.

Od brněnských stálic po venkovskou kvalitu

Zatímco Gourmet Brno pomáhá navigovat mezi brněnskými stálicemi i nováčky, Gourmet Jižní Morava mapuje nečekanou úroveň v celém kraji. Martina Grůzová z Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava k tomu dodává: „Hodnotitelé jihomoravských podniků se shodují, že je překvapila kvalita a úroveň, která i na moravském venkově drží krok s globálními gastronomickými trendy.“

Překvapila kvalita a úroveň, která i na moravském venkově drží krok s globálními gastronomickými trendy.
quotequote

Tento trend potvrzuje i Pavel Švestka z Asociace kuchařů a cukrářů ČR: „Nejvíce mě překvapila pestrost – v relativně malém regionu se dá najít špičková moderní gastronomie, podniky zaměřené na lokální suroviny i klasické venkovské hospody.“

Zatímco Gourmet Brno pomáhá navigovat mezi brněnskými stálicemi i nováčky, Gourmet Jižní Morava mapuje nečekanou úroveň v celém kraji.
Zatímco Gourmet Brno pomáhá navigovat mezi brněnskými stálicemi i nováčky, Gourmet Jižní Morava mapuje nečekanou úroveň v celém kraji.Zdroj: Marek Musil

V Brně si prvenství odnesly tyto podniky:

▶ Restaurace / Bistra: Pavillon Steak House (nad 600 Kč) / Zaza (pod 600 Kč)
▶ Bary / Pivnice: Super Panda Circus / Na dobré cestě
▶ Kavárny / Cukrárny: Kafe Friedrich / Mlsná holka
▶ Vinárny: Klára Bára Wine Café

Výherci na jižní Moravě:

Restaurace / Bistra: Chateau Petit (Hlohovec) / Panelka (Luleč)
Bary / Pivnice: Frankies Chmelotéka (Břeclav)
Kavárny / Cukrárny: Dvorek (Bořetice
Vinárny: Vinařství Válka (Nosislav)
Top Tip: Průjezd 32 (Veverské Knínice) a Restaurant Essens (Hraniční zámeček Hlohovec)

Nejlepším pivovarem jižní Moravy byla zvolena Frankies Chmelotéka v Břeclavi.
Nejlepším pivovarem jižní Moravy byla zvolena Frankies Chmelotéka v Břeclavi.Zdroj: Marek Musil

Estetika plná symbolů a cyklistiky

Průvodci nejsou jen o jídle, ale i o vizuálním zážitku. Gourmet Brno vsadil na estetiku plnou symbolů a skrytých významů od fotografa KIVY.

Gourmet Jižní Morava, který se nese v duchu cyklistiky, nabízí autentické snímky od fotografa Romana France, které zachycují lidi a jejich cyklostroje, jaké lze potkat při toulkách po jihomoravských cyklostezkách. Grafický design obou brožur zajistila grafička Barbara Zemčík.

Chcete objevovat to nejlepší? Průvodce Gourmet Brno 2025 a Gourmet Jižní Morava 2025 jsou k dispozici zdarma k prolistování na webových stránkách Gourmet Brno a Gourmet Jižní Morava, v zařazených podnicích a v informačních centrech. Dostupné jsou v češtině, angličtině a němčině.

Advertorial