„Ze saka do holínek.“ Petr Fučík o tom, jak vyměnil advokacii za víno a Mikulov

Hana Jech6. listopadu 2025
„Ze saka do holínek.“ Petr Fučík o tom, jak vyměnil advokacii za víno a Mikulov
„Ze saka do holínek.“ Petr Fučík o tom, jak vyměnil advokacii za víno a MikulovZdroj: Vinařství Fučík
Deset let od chvíle, kdy vyměnil advokátní sako za holínky, slaví jubileum ve svém mikulovském vinařství. Místo paragrafů dnes čte v řádcích vinné révy a každý rok znovu objevuje, co všechno dokáže příroda. V rozhovoru mluví Petr Fučík o pokoře, suché Pálavě i o tom, proč se do Mikulova vždycky rád vrací.

Letos slavíte 10 let Vinařství Fučík. Když se ohlédnete zpět – co bylo pro Vás během té dekády nejtěžší a naopak nejkrásnější?

Nejtěžší? Asi si zvyknout na to, že ve vinařství není nic „na klíč“. Příroda má vždy poslední slovo, a tak se každý rok učíte, jak udělat co nejlepší víno. Co platilo ve vinici vloni, letos už neplatí. Například letos jsme o vinobraní sbírali první Ryzlink rýnský, který obvykle sbíráme skoro jako poslední. Krásné na tom ale je, že takto příroda člověka naučí pokoře. A nejhezčí chvíle? Když se nám víno povede a vy vidíte, že ta roční dřina ve vinici měla smysl.

Nejtěžší? Asi si zvyknout na to, že ve vinařství není nic „na klíč“.
quotequote

Vrátil jste se z Prahy zpět do Mikulova, abyste navázal na rodinnou vinařskou tradici. Pamatujete si ten moment, kdy jste si řekl: „Ano, jdu do toho naplno“?

Nebyl to jeden moment. Myšlenka, že nechci do konce svého života dělat mou původní profesi advokáta, zrála delší dobu. Přece jen to není lehké rozhodnutí, zcela změnit svůj život a vyměnit sako za holínky a Prahu za Mikulov. Dlouho jsem přemýšlel, jak a kde nové vinařství stvořit, až jsem jednou uviděl, že se prodává statek, kolem kterého jsem jako malý v Mikulově často chodil, a který mě vždy nějak vábil. A bylo rozhodnuto!

Myšlenka, že nechce do konce života dělat svou původní profesi advokáta, zrála u Petra Fučíka delší dobu.
Myšlenka, že nechce do konce života dělat svou původní profesi advokáta, zrála u Petra Fučíka delší dobu. Zdroj: Vinařství Fučík

Vaší filozofií je, že víno má být přírodní a odrážet terroir. Co pro Vás osobně znamená „přírodní víno“?

Pro mě je to víno, do kterého se „moc nemluví“. Přírodní víno děláme bez zbytečných zásahů a rozhodně bez jakékoliv chemie. Dáváme mu prostor, nespěcháme na něj. A rozhodně pochází z přírodních vinic. Používáme pouze bio přípravky, mezi řádky vinohradů sázíme byliny a prokořeňovací směsy a snažíme se o co největší biodiverzitu.

Pozn. red.: Terroir je souhrn všech přírodních a lidských faktorů ovlivňujících zemědělský produkt, jako je víno, a dodává mu jedinečný charakter. Zahrnuje faktory jako půda, klima, nadmořská výška a mikroklima, ale také pěstitelské tradice, historie a umění vinaře.

V posledních letech se ve vinařství objevilo několik novinek – od Pet-Natu až po různé druhy suché Pálavy. Jak hledáte rovnováhu mezi tradicí a inovací?

Řekl bych, že to je tak půl na půl. Tradice je základ, bez toho to nejde. Ale mě na vinařství nejvíce baví zkoušet nové věci, hrát si s vínem. Pet-Nat jsme začali dělat na Moravě jako jedni z prvních, protože je nejlepší ukázkou přírodního vína. Do Pet-Natu se nic nepřidává ani nic neodebírá, prostě ručně nalahvujeme kvasící mošt a on už si sám dokvasí v lahvi. Odrůdu Pálava asi většina pila v sladké nebo polosladké verzi. Aktuálně máme v nabídce pět různých suchých Pálav. Zjistili jsme, že Pálava skvěle funguje v různých typech sudů, které zjemní její někdy až přílišnou aromatiku a naopak rozvinou její charakter a terroir.

Pet-Nat jsme začali dělat na Moravě jako jedni z prvních.
quotequote

Je to přesně rok, co máte ve vinařství novou posilu – enologa Jana Koubka. Jakou roli hraje v týmu a jak se jeho přístup promítá do stylu vašich vín?

Honza hraje zásadní roli ve vinařství. Mé aktivity mi neumožňují  trávit každý den v Mikulově, takže je to Honza, kdo tvoří víno. Já mu do toho jen trochu kecám (smích). Honza je velmi precizní, což se nyní odráží i do charakteru našich vín. A stejně jako mě ho baví zkoušet různé nové věci a postupy.

V Mikulově máte nejen vinařství, ale i Hotel a Restauraci Ryzlink. Bylo od začátku Vaším snem vytvořit místo, kde se víno propojí s gastronomií a zážitky?

Na začátku ne. Když jsem viděl některé své kamarády, jaké každodenní problémy řeší ve svých restauracích, tak jsem si říkal, že to bych nechtěl. Ale protože prostory vinařství přímo nabízejí propojit výrobu vína s ubytováním a jídlem, nakonec jsem do toho šel a vznikl Hotel Ryzlink a Restaurace Ryzlink. A dnes toho nelituji. Vzniklo originální místo, kde Vás víno doprovází – už při welcome drinku. Na pokoji je přichystaná láhev vína zdarma a vína se chladí ve vinotéce. V restauraci se pak snoubí víno s vynikající gastronomií, ve wellness si užijtete vinné lázně, kde se koupete v našich hroznech a vinných kvasnicích či vinnou saunu, kde to voní po naší Pálavě.

Každý vinař má víno, které je mu svým způsobem nejbližší. Které víno byste označil za svou srdcovku a proč?

Tuto otázku dostávám často a je pro mě velmi těžká. Je to jako by se Vás někdo zeptal, které dítě máte nejraději. Navíc chuť na víno se mění podle nálady a počasí nebo podle lidí, se kterými víno sdílíte. Ale dlouhodobě mám slabost pro Ryzlink vlašský – je to odrůda, která má Mikulov doslova v DNA. Miluji vína s charakterem a krásnou mineralitou. A to vlašáky z Pálavy mají.

Dlouhodobě mám slabost pro Ryzlink vlašský – je to odrůda, která má Mikulov doslova v DNA.
quotequote

K desetiletému výročí jste si nadělili speciální Cuvée 10. Proč jste zvolili právě toto víno a co pro Vás symbolizuje?

Cuvée 10 je takový náš narozeninový přípitek. Vybrali jsme dvě nejlepší vína z daného ročníku – Ryzlink vlašský a Pinot blanc - a vyladili je trochou Rýňáku a Pálavy. Vzniklo skvělé víno, na které jsme hrdí. Víno, které je ukázkou toho, kam naše vinařství došlo po deseti letech.

Máte nějaký vinařský sen, který byste si rád v dalších deseti letech splnil?

Ten sen mám každý rok – vyrobit co nejkrásnější víno, nejlepší víno mého života. Ve vinici se rok staráte o hrozny tak, abyste z nich mohli vyrobit co nejkvalitnější produkt. Hrozny sklidíte, zpracujete a další rok se snažíte z nich udělat exkluzivní víno. A po dvou letech práce máte výsledek. A protože je to příroda, výsledek je vždy jiný. Ale každou sezonu začínám s tímto snem.

Sen Petra Fučíka je každý rok vyrobit to nejlepší víno.
Sen Petra Fučíka je každý rok vyrobit to nejlepší víno.Zdroj: Vinařství Fučík

Na co byste rád naše čtenáře pozval k vám do Vinařství Fučík?

Přijeďte se podívat, ubytovat v krásném designovém hotelu, ochutnat skvělé víno i jídlo. Do našeho vinařství i Hotelu Ryzlink se nejezdí jen kvůli vínu – ale i kvůli energii, atmosféře, Mikulovu a pohodě, kterou tu máme. Budete tu vítáni.

Advertorial