TOP 10: Absolutní špička české kuchyně v Brně
1. Pivnice u Kohoutů
Pivnice U Kohoutů v brněnských Kohoutovicích představuje moderní pojetí klasické české a moravské hospody. Ačkoliv se nachází v prostorách dříve známé restaurace Montána, prošla rozsáhlou a vkusnou rekonstrukcí.
Srdcem nabídky je česká kuchyně, kterou v moderním a poctivém duchu vede šéfkuchař Martin Horníček se svým týmem. Na jídelním lístku nechybí klasiky jako konfitované kachní stehno s knedlíkem a zelím, svíčková na smetaně nebo hovězí guláš. Pivnice se však nebojí ani originálnějších pokrmů, jako je kohout po burgundsku nebo domácí paštiky a pastrami. Traduje se, že se tu čepuje jedna z nejlepších plzní v Brně.
Kromě stálé nabídky jídel láká podnik hosty i na pravidelné tematické akce, jako jsou oblíbené Svatomartinské hody, letní grilovačky nebo Pivní a Bavorské týdny. Pivnice je provozována skupinou Con Gusto, což je zárukou stabilní kvality.
2. Hostinec U Semináru
Stylová restaurace s atmosférou starých časů a plzeňským pivem na čepu. Kuchyně je inspirována Rakousko-Uherskem, takže tu vedle gulášů a řízků najdete i speciality, které by si pochvaloval sám císař pán – zmíníme např. oblíbený Tafelspitz nebo vídeňský řízek. K dokonalosti dovedený půllitr tankové plzně doplní třeba masitá vepřová žebra v medovo-pivní marinádě s feferony a jablečným křenem. Ať už se usadíte uvnitř nebo na zahrádce, duch starých časů vás tu pohltí.
3. Stopkova Plzeňská Pivnice
Historická budova v centru města je chráněná kulturní památka, ale uvnitř to žije poctivou českou kuchyní. Objednejte si moravského vrabce ze šťavnatého pečeného vepřového na česneku a cibulí se zelím a knedlíky. K tomu čerstvě načepovaná plzeň a máte dokonalý oběd. Kromě tradiční klasiky pivnice nabízí i oblíbená sezonní jídla a zajišťuje maximální pivní péči. Plzeňské pivo je zde čepováno ve třech variantách, včetně unikátního, kvasnicového ležáku.
TIP: Podívejte se na náš pivní speciál
4. Lokál U Caipla
Legendární výčep s více než stoletou historií navazuje na tradici hostince Aloise Caipla, kde se hosté cítili „jako doma“. Dnes si tu dáte třeba excelentní svíčkovou nebo šťavnaté holandské řízky. A věděli jste, že vám přidají omáčky a přílohy, co hrdlo ráčí? Dobré jídlo je třeba spláchnout jedině tankovým pivem Pilsner Urquell, o které se tu pečlivě stará výčepní tým.
Unikátní dřevěné obložení a podsvícené rytiny na stěnách jsou dílem brněnského výtvarníka a muzikanta Rudolfa Brančovského. Ten do dekorací propašoval typické brněnské symboly (např. brněnský drak či orloj).
A věděli jste, že vám přidají omáčky a přílohy, co hrdlo ráčí?
5. Pivnice U Čápa
Místo s historií, které je plné vůně uzeného masa z vlastní udírny. Pivnice U Čápa na Obilním trhu byla odjakživa místem oslav a dobrého jídla. Na místě stojí více než sto let. Dnes ji vede tým šéfkuchaře Martina Horníčka a stále platí, že si tu vychutnáte dobré pivo a pořádné české jídlo. Ochutnejte Čápův hovězí guláš s klobásou, cibulí, karlovarským knedlíkem a bramboráčky. Jde o českou klasiku v té nejlepší formě. K tomu se zde čepuje tanková plzeň nejvyšší kvality, která je skladována v šesti tancích o kapacitě 500 litrů, a která zaručuje tu nejlepší čerstvost.
Na místě stojí více než sto let. Dnes ji vede tým šéfkuchaře Martina Horníčka.
Tato pivnice je legendární také díky své poloze přímo u Porodnice na Obilním trhu. Jak už sám název napovídá, desítky let je oblíbeným místem pro "zapíjení" nově narozených dětí. Dnes tuto tradici udržuje unikátní galerie, kde stěny zdobí zarámované fotografie novopečených tatínků, kteří navíc dostanou slevu 10% na útratu. Každoročně se zde slaví narozeniny pivnice a výtěžek z tomboly putuje na podporu porodnice.
6. Skanzeen
Česká, slovenská a valašská kuchyně podle starých receptů prababiček to je Skanzeen. Recepty tu mají duši i historii a chutě jsou přesně takové, jaké si pamatujete z dětství. Doporučujeme kachní stehno pečené dozlatova s bílým a červeným zelím, bramborovým a žemlovým knedlíkem. K tomu domácí halušky nebo pirohy. Najdete tu i lehké svěží saláty s grilovaným masem a výborné lokše.
Kuchařský hold Rakousku-Uhersku. Restaurace se sice hlásí k české a slovenské kuchyni, ale ve skutečnosti vaří jídla z celého bývalého Rakouska-Uherska. Můžete tu tak najít méně obvyklé staroslovanské a dobové pokrmy, zmíníme např. lokše nebo pirohy, což z ní činí kulinární encyklopedii střední Evropy.
Interiér je stylizován jako staročeská nebo valašská chalupa, s masivním dřevěným obložením, hrubým nábytkem a dekorem. Dokonce tu v zimě plápolá oheň v krbu, což je v centru Brna ojedinělé.
7. Lužánka Restaurant & Pub
Přímo naproti brněnskému parku Lužánky stojí podnik, který umí skloubit klasiku a modernu. Jiří a Lukáš Pavlovcovi se svým týmem tu dokazují, že česká kuchyně může být elegantní i poctivá zároveň. Vyhlášená je jejich svíčková na smetaně, hovězí kýta špikovaná slaninou, špekové knedlíky, brusinky a omáčka, která má ideální rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí. K tomu perfektně ošetřené pivo s certifikátem kvality a máte jistotu, že jste na správném místě.
8. fairko. by FAIRHOTEL
Restaurace fairko. sází na jednoduchost, domácí přístup a především chuť. Vedle řízku nebo svíčkové si tu můžete dopřát i bramborové šišky s cukrem, máslem a mákem, které jsou nostalgickou cestou do dob, kdy jste trávili prázdniny u babičky.
K restauraci patří i exkluzivní sezónní Skybar na střeše hotelu, který nabízí famózní výhled na celé Brno, a slouží nejen k letnímu posezení, ale i pro ranní jógu s panoramatem města. Je to ideální místo pro grilovačku se západem slunce – skvělý kontrast k poctivé české kuchyni dole ve Fairku.
9. Gusto Restaurant
Moderní restaurace, která ctí tradici. Gusto sází na kvalitní suroviny a českou kuchyni v moderním pojetí. Pokud chcete ochutnat něco výjimečného, dejte si Beef Roll, hovězí rolku plněnou slaninou, šunkou, vejcem a okurkou, podávanou s jasmínovou rýží s cibulkou. Kombinace starého receptu a svěžího nápadu funguje dokonale.
Gusto sází na kvalitní suroviny a českou kuchyni v moderním pojetí.
Restaurace je oficiálně zařazena do národního projektu Czech Specials. Toto označení garantuje, že Gusto podává pokrmy české kuchyně podle ověřených, často regionálních, receptur, ale zároveň je umí moderně a kreativně pojmout. Nejde tak jen o reklamu, ale o úředně certifikovanou gastronomickou kvalitu.
TIP: Po jídle si odpočiňte v sauně
10. U Třech čertů – Dvořákova & Starobrněnská
Restaurace U Třech čertů patří k brněnské stálici a má hned dvě pobočky, jednu na Dvořákově ulici, druhou na Starobrněnské. Obě se zaměřují na moderní českou kuchyni podle starých receptů, doplněnou o vlastní pivovarskou produkci a pořádnou porci atmosféry.
Na Dvořákově vás čeká stylový interiér pro 80 hostů a zahrádka v klidné části centra, zatímco Starobrněnská nabídne kapacitu až 100 míst a letní posezení pro padesátku hostů. Na jídelním lístku nechybí silný vývar s játrovými knedlíčky, nakládaný hermelín, tvarůžkový tatarák, pivovarský guláš z bratčického piva, ale i skutečné speciality jako jsou vyhlášené Čertovy a Luciferovy vidle, uzená vepřová žebra s čertovským salátkem nebo porce pro více osob s názvy jako „Staročeská žranice“ či „Smažené koryto“.





















































